O Vitezih Dobrega Teka

Vitezi Dobrega Teka smo društvo z Bleda, ki ima trenutno več kot 200 aktivnih članov z vse Slovenije. Združuje nas predvsem veselje do rekreacije, zabave in dobre volje, po možnosti vse troje združeno v enem. Skupaj namreč tečemo, tudi kolesarimo, hodimo v hribe, se ukvarjamo s triatlonom in še čem. Že od začetka organiziramo izlete na večje domače in tuje tekaške prireditve, kamor največkrat potujemo z avtobusom, občasno pa tudi z letalom, avtodomi ali vlakom. Ti športni izleti so doživetje že samo po sebi, zato privlačijo tudi tekače izven društva in so vedno polno zasedeni. Kot tradicionalne velja omeniti maratone v Ljubljani, Radencih in Sežani, bili pa smo že v Berlinu, Parizu, Amsterdamu, Stockholmu, Rimu, Barceloni, Londonu, Beogradu, Dunaju, Pragi in New Yorku. Planov pa imamo še za naslednjih 50 let :)

Vitezi smo v Sloveniji ena najopaznejših rekerativnih skupin, prepoznavnih predvsem po rumenih in roza dresih, bučnem navijanju in kreativnemu in zabavnemu pristopu k rekreaciji in tekmovanjem. Ta pristop je zelo opazen tudi pri naši, morda najpomembnejši dejavnosti, organizaciji tekaških prireditev.Prve ideje o organizaciji lastne tekaške prireditve so vzklile skoraj hkrati s tem, ko smo se leta 2006 začeli povezovati. Kot aktivni športniki in rekreativci, ki smo se redno udeleževali organiziranih prireditev, smo si želeli enkrat organizirati prireditev po naši meri, tako, ki bo posnemala dobre strani drugih, hkrati pa še dodala na atraktivnosti, odličnosti in unikatnosti. Po premetavanju idej se je leta 2007 rodila Nočna 10ka, ki se je v borih nekaj letih ustalila med najštevilčnejšimi tekaškimi prireditvami v Sloveniji. Po atraktivnosti ji skoraj ni para.

Nočna 10ka je eden redkih tekov v tem delu Evrope, ki je dejansko nočni. Glavni tek, točno 10km dolg krog in pol okoli Blejskega jezera, namreč štarta točno ob 10h zvečer, ko nastopi trda tema. Reka lučk takrat zaokroži na progi okrog jezera in že pogled nanje je nekaj posebnega. Število tekačev bo letos znova rekordno: na 10km bomo gostili točno 3000 udeležencev! Če prištejemo k tej številki še otroke, ki na progi okrog Veslaškega centra tečejo ob 20h in rekreativce, ki prav tam tečejo ob 18h, bo na Bled letos prišlo krepko čez 4000 tekačev in tekačic.

Kaj še loči 10ko od ostalih tekov: vsak tekač prejme darilno vrečko z unikatnimi darili in posebno lučko. Vsak, ki priteče v cilj, prejme tudi unikatno medaljo - desertno vilico s katero dvigne tudi okrepčilo - kremno rezino. Tekači že konec prvega teka tečejo čez prireditveni prostor, kjer jih pričaka bučno navijanje in spodbujanje. Ta prireditveni prostor je pred tem cel dan pon dogajanja: predstavitvene stojnice, degustacije, športna oprema in prehrana. Že med tekem, še bolj pa po njem vse obiskovalce zabava populrna glasbena skupina Joške vn, vsi pa se lahko okrepčajo tudi s hrano in pijačo.

Na Nočni 10ki dela več kot 200 prostovoljcev, članov društva in prijateljev. Predvsem vsem tem gre zasluga, da smo doslej vsako izvedbo izpeljali uspešno in v zadovoljstvo vseh. Tekači k nam radi pridejo, tudi zaradi energije, ki jo prireditev izžareva. Če drugega ne, že način reklamiranja prireditve je lasten samo Vitezom in nekaj posebnega: že od zime naprej hodimo po Sloveniji v reklamnih majicah, ki z zanimivimi slogani vabi tekače na Bled.

Kaj še velja poudariti: Nočna 10ka tesno sodeluje tudi z lokalno skupnostjo in službami in to več kot uspešno. In nenazadnje: organizatorji Nočne 10ke smo med vsemi velikimi organizatorji tekov praktično edini, ki se z organizacijskim delom ukvarjamo ljubiteljsko in v prostem času, ne pa profesionalno ali po službeni dolžnosti.

Čeprav je Nočna 10ka celoletni projekt, pa poleg tekanja in tekmovanj uspemo pripraviti tudi več manjših tekaških prireditev, ki so predvsem zabavnega rekreativnega značaja. Pred leti smo tako redno organizirali tek od Kranja do Vrbe, zgodaj spomladi dvakratni dnevni tek na Pokljuko, v juniju poldnevno kroženje okrog Blejskega jezera "A jh uhka 10 v enem dnevu", konec avgusta pa na tradicionalnem pikniku v Radovni tudi poseben ekipni zabavni tek. Ukvarjamo se z bosim tekom in sodelujemo pri izvedbi Slovenskega bosega teka prvo nedeljo v maju.

Idej je še ogromno, edino časa nam vedno primankuje. Se vidimo na Bledu :)

POSTANI VITEZ/INJA DOBREGA TEKA