/
SREDA, 12. 04. 2023
Nočna 10ka postaja zero-waste zelena prireditev

Nič več plastičnih vrečk, plastičnih lončkov na okrepčevalnicah, nič več plastičnih vilic in krožnikov ob kremšnitah ter pribora pri gostincu - na Nočni 10ki uvajamo biorazgradljivo embalažo in potrošni material!

Skupaj s podjetjem Adrialoop, ki je zastopnik italijanskega proizvajalcaNovamont in blejsko Infrastruktura BLED uvajamo projekt, ki bo prireditev naredil še bolj zeleno, okolju neškodljivo in uporabnikom prijazno.

Parkiranje in obremenitev okolja z avtomobili bomo razbremenili z organiziranimi avtobusnimi prevozi iz Ljubljane na Bled. Za dovolj avtobusov bo poskrbelo podjetje Frelih, ki bo potem izvajalo tudi shuttle službo na prireditvi.

Uradno vozilo Nočne 10ke pa je električni Reanult Megane E-Tech iconic, prvo in zadnje vozilo tudi na tej hitri dirki.

Trajnostni razvoj

Za sedemnajstvo izvedbo in letos so se organizatorji odločili za pomemben korak v smeri trajnostnega razvoja.

Skupaj z italijanskim proizvajalcem bioplastike »Novamont«, slovenskim proizvajalcem biorazgradljivih vrečk »Avantpack« in blejskim komunalnim podjetjem »Infrastruktura Bled« bodo udeležencem in obiskovalcem dogodka v uporabo ponudili kozarce, krožnike, pribor ter vrečke iz biorazgradljivih in kompostirnih materialov MATER-BI.

Uporaba certificirane biorazgradljive in kompostirne bioplastike po evropskem standardu EN13432 namesto klasičnih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo, lahko ob pravilni uporabi omogoča znižanje stroškov za ravnanje z odpadki. Predmeti se skupaj z ostalimi organskimi odpadki po uporabi zbirajo v enem samem zabojniku, predvidenem za organsko recikliranje in svojo pot zaključijo v kompostarni, kjer jih predelajo v kvaliteten kompost.

Taka praksa omogoča bolj odgovorno ravnanje do okolja in hkrati predstavlja korak naprej pri doseganju ciljev in obvez iz t.i. Svežnja o krožnem gospodarstvu EU.